Karahanlı Devleti’ne Başkentlik Yapmış Tarihi Şehir: Özkent

Kırgızistan’ın güneyinde M.Ö. 2. yüzyılda (yy.) oluşturulmuş dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Özkent, 11. yy’dan 13. yy’a kadar Karahanlı Devleti’nin Fergana bölgesindeki başkenti olmuştur. Bugün çok farklı şekillerde telaffuz edilmektedir: Uzkend, Özgen, Özgön, Üzgen gibi.



Özkent şehrinin Karahanlı Devleti ile olan bağlantısını öğrenmek için ilk olarak devletin kuruluş tarihini bilmemiz gerekmektedir.

Karahanlı Devleti

Karahanlı Devleti, Uygur Devleti’nin Kırgızlar tarafından yıkılmasından sonra, 840 yılında Orta Asya’da, Karluk, Yağma ve Çiğil boyları başta olmak üzere birçok Türk boylarının bir konfederasyonu niteliğinde kuruldu. Tarihte ilk Türk İslam devleti olarak bilinen Karahanlı Devleti’nin kurucusu Bilge Kül Kadir Han’dır.

Karahanlılar günümüzdeki Kırgızistan’ın topraklarında 9. yy’dan 13. yy’a kadaryaşamışlardır. İlk başkenti Kırgızistan’ın kuzeyinde bulunan Balasagun(günümüzde Tokmok şehri) şehrinden 934’te Kaşgar’a taşınan Karahanlı Devleti, 1043 yılında Doğu ve Batı Karahanlılar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Batı devleti 1212’de Harezmşahlar; Doğu devleti de 1211’de Karahitaylar tarafından yıkılmıştır.

Özkent şehrinin tarihi



Özkent, Orta Asya'nın en eski şehirlerinden biridir. Şehrin M.Ö. 2. yüzyılda Fergana Vadisi'nden Kaşgar'a giden yolda bir ticari merkez olarak kurulduğu söylenir. Özkent ile ilgili bilgilere 9-10.yy’da yazılmış Arapça ve Farsça kaynaklarda rastlanmaktadır. Bu dönemlerde şehir, Fergana Vadisi’ndeki Aksıkent, Hive ve Oş gibi en büyük şehirlerin dördüncüsü olmuştur. 

Özkent'te 10.yy’da zanaatkarlık, ticaret gelişmiş ve ilk madeni paralar basılmaya başlamıştır. İpek Yolu üzerinde bulunması ile önemli bir merkez olan Özkent, sonradan Karahanlı devletinin ikinci başkenti olmuştur.

Birçok bilim adamını yetiştiren şehir, Moğollar’ın 13.yy’nın ikinci yarısında gerçekleştirdiği baskınları sırasında yıkılmıştır. Siyasi önemini kaybeden şehrin alanı çok fazla küçülmüş ve 19. yy’da Hokand Hanlığı’nın yönetimine geçmiştir. Özkent, 1924 yılından beri günümüzdeki Kırgızistan’ın Oş bölgesinin bir ilçesi olarak bilinmektedir.

Şehir ‘‘Özkent’’ ismini Kara-Darya Nehri bölgesindeki Cazı Nehri’nin adından almaktadır. İlk başta Cazıkent olan şehir, adı zaman geçtikçe Yazkend, Yazken, Özkent (Uzkend, Özgen, Özgön) olarak değiştirilmiştir. Bununla ilgili bilgi Ferganalı Seyfettin Aksıkenti'nin Mecmu'atu't-Tevarih isimli eserinde yer almaktadır.

Batı Karahanlı Devleti'nin ilk başkenti Özkent

Oş şehrinin yakınında bulunan Özkent, 11. yy’dan 13. yy’a kadar Batı Karahanlı’nın Fergana eyaletindeki başkenti olmuştur. Şehir, İpek Yolu üzerinde bulunması ile devletin ticari ve bilim merkezi olarak hizmet göstermiştir.

Günümüze kadar uzanan Özkent’teki Karahanlı eserleri, kerpiçten tuğla mimarisine geçişin izlerini taşıyor ve ihtişamlarıyla göz boyuyor. Bu eserler, Kırgızistan topraklarındaeski şehirleşme süreçlerinden kalmış ilk tarihi yapılardanbiridir.



Fergana Vadisi'nin doğusunda Kara-Darya Nehri kıyısında yer alan kentin merkezinde, kırmızı tuğladan yapılmış Özkent Minaresi de 12.yy’da yapılmış bir Karahanlı eseridir. İlk inşa edildiğindeki yüksekliği 44 metre olan minarenin şimdiki yüksekliği depremler sonucunda 27,4 metreye düşmüştür.



Özkent Minaresi’nin yakınlarda bir cami, medrese ve türbe bulunmaktadır. Dev türbenin Karahanlı Hanedanlığı’nın mensuplarına ait olduğu söylenir. Kırmızı tuğladan yapılmış türbe, bitişik üç bölmeye ve tek giriş kapısına sahiptir. Sovyet döneminde burada yürütülen kazı çalışmalarında bin yıl önceki 60'a yakın insan kalıntısına rastlanmıştır.

Özkent şehrinin kuzey bölgesindeki Üç-Tepe mahallesinde ise Şemsü’l-Eimme (İmamların Güneşi) lakabı ile şöhret bulmuş 5. hicri asrın büyük fakihlerinden Ebû Bekir Muhammed Es-Serahsî’nin türbesi bulunmaktadır. İmam Serahsî buraya 1090 yılında defnedilmiştir.



Türk İslam tarihinin büyük şairi ve düşünürü Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig’inin yazıldığı toprakların biri olarak bilinen Özkent, turistlerin en sıkça ziyaret ettiği yerlerin biridir. Şehir Özkent pirinciile de meşhurdur. 

https://t.cn/AidrnrKB

#小马大哈X土耳其航空✈️
今天在人类最古老的居住地之一阿德亚曼,前后去了Perre Antik Kenti,Firat River,Candere Bridge,Old Kahta Castle,Mount Nemrut,除了最后的内姆鲁特山还有为数不多的中国人来过外,其它遗址我们算是第一批过去探索的亚洲游客(网络中文几乎零攻略),但喜欢古文明的人一定不能错过,印象最深是无论是阿德亚曼市长还是普通市民,他们都一致认为,阿德亚曼是土耳其最安全的地区之一,因为阿德亚曼从古至至今没有发生过战争,尽管他们现在有三个民族,两种宗教,但大家都是和谐地生活在一起,因为他们相信,他们有科曼尼王国的基因,不同民族不同信仰的人在四五千年前已和平地生活在一起。 https://t.cn/Rqz8Hk4

【马竞女队新闻】马竞女队继续保持冠军模式并击败首次亮相的马拉加,巴西女孩Ludmila da Silva打进了前两个进球,Jenni Hermoso和对方球员Leti(乌龙球)也分别破门。

马拉加的希望在14分钟后破灭。Ludmila da Silva的速度消除了马拉加回归西班牙女子足球甲级联赛的幻想。在整场比赛中,巴西姑娘是主队防守的噩梦,两个进球杀死了比赛。就像前一场比赛一样,马竞女队以冠军模式开始了本赛季。

马竞出场阵容:
Atlético: Lola; Kenti Robles (Calligaris, 66'), Menayo, Laia, Linari; Sosa, Kaci (Chidiac, 59'); Amanda Sampedro (Olga García, 70'), Jenni Hermoso, Ludmila da Silva; y Esther (Andrea, 76').

进球:
0-1(14'):Ludmila Da Silva。0-2(46'):Ludmila Da Silva。0-3(54'):Jenni Hermoso。0-4(88'):Leti,乌龙球。

现场约1,000名观众


发布     👍 0 举报 写留言 🖊   
✋热门推荐
  • 但很快地,以游戏心态看待爱情的双子座就会伤害到过度敏感的巨蟹座;轻浮的双子座让巨蟹座很没有安全感,两人的感情很可能会因此生变。无论男人还是女人,在感情中,都应该
  • ❗️【包月】❗️40r(一天两清,换基建)有什么其它要求可以说【绿野幻梦】❗️中高练一关1R,boss关1.5r。老板急的话可以先打你的[二哈][二哈]【清理智
  • [拳头][拳头][拳头]图源:网络【福奇:50万美国人死亡部分因政治,放一年前我不敢信】在美国全国广播公司(NBC)的3月11日的节目中,美国传染病专家福奇表示
  • 图片是单子其中之一,当然怀疑我是骗子的也有一些,当然可以加一下微信看一下我的朋友圈,确实是有很多单子的,不行的话在删除我就可以了,不麻烦的“最近才加入微博的,因
  • 您好,@围脖侠 @微博管理员 @微博小秘书 @蔚蓝计划 @微博安全中心 @娱乐生态观察站 以下两人制造性别对立,人身攻击,粉圈撕逼等,请处理禁点开主页以上
  • 针对烦人的妊娠纹、痘印、疤痕、以及肤色不均匀都可以用[胜利],孕麻麻更是必备,可以有效预防妊娠纹,建议怀孕第三个月起开始擦,让你只生孩子不长妊娠纹[耶],五年内
  • #非天夜翔[超话]#我就说当时看国驱,看驱魔师们考试那里怎么地点有点熟悉,原来我去过!只是时间久有些不确定了,今天把我以前的手机找出来了,看到笔记的那一刻我好激
  • 而从这家车企现任掌门人对纯电动汽车的偏见、全球销量的下跌、以及bZ系列相对匆忙的筹备和召回、延迟来看,其实个人并不太看好他们的未来我现在是有点明白,苹果用户的幸
  • 拍照建议:1、深色、工装、旗袍或者明国时期服饰比较适合这里的氛围2、火车和涂鸦等也可拍JK3、时间有限的小伙伴,拍之前可以小红书搜搜其他博主打卡的地点和角度,可
  • 今天是预定做核酸检测的日子,在哈德逊河对面的新泽西CVS,虽然时代广场就有CVS,很大,但因为没有停车场而不能做核酸,路边倒是有很多临时车边搭着棚子的检测点,但
  • 您为什么走的那么匆忙象深秋的叶 转瞬绿色已变枯黄让我们双手捧黄土而泣您为什么走的那么匆忙说好了 春天帮我搭瓜架种菜养花让我们只有在回忆里找寻您为什么走的那么匆忙
  • 耳朵听到的,不一定是真实的,眼睛看到的,也不一定是真实的,永远都不要从他人的口中,去了解一个人,也永远不要,从表面判断一个人,了解一个人,需要经过时间的沉淀,遇
  • 若逸“若逸”这个名字给人一种舒适安逸的感觉,在这个名字中,“若”字的字义非常多,有如果、假如、如此等意思,但是其在起名中,不仅可以指人有翩翩风度,而且还有气质美
  • 我相信,每一个由党委派的官员都是为了国家,但能不能在细致一点,以及我们能不能在理智一点去发现问题促进改造呢。我们能不能加上一条对于外来精英到我国工作的可以给予响
  • 道家把更多的关照放在内心,一个人领悟天地道法,就是最大的圆满,至于功业如何,那就看缘分了,顺其自然,掌握道的法度,完善自己,才是最重要的。佛家文化讲的是轮回报应
  • #英國保誠[超话]##家庭资产配置##风险转移##美元资产配置##重疾险##储蓄险##我是一个萌萌兔# 有意识的太太真的是家庭的保护者,有这样坚实的贤内助,先
  • 大肚能容天下难容之事,这句话是凡夫俗子说的,因为弥勒佛为本心本性,无形无相,大肚之相无非是因缘显现度化世人,末法时期,依法而不依人,见心而不着相,依德而不求道
  • 同时,取消平台对内容的预测定级,并将手机、电视、电脑、平板、智能家居、车联网、虚拟现实(VR)七个终端的会员观看和收入数据与片方共享,供其了解内容在爱奇艺平台各
  • 客观地说,我们发心做的事我们做得很认真,这样过了几个月,一次在佛堂拜佛完后,我合掌问讯观音菩萨我女儿的工作有消息了吗?(坦率地说,问是问,自己信心不足,觉得菩萨
  • 知行合一·共创未来泓成自治社区2022.04.08#币圈[超话]#社区近期规划与展望2022.4——HTU66将成为首个赋能爆点一、之前建立合作的赋能生态前期工