Panos Manolopoulos, Stanton Chase: Daca vrei sa devii un manager bun, trebuie sa incepi din Est (24.03.2008)

Panos Manolopoulos Stanton Chase: M-a luat mereu prin surprindere sistemul de taxare si impozitare, felul in care apar legi peste noapte. Acesta a fost cel mai mare esec al meu ca manager in Romania: faptul ca nu am reusit sa inteleg regimul fiscal.

Daca nu ar fi venit oferta pentru Orientul Mijlociu, spune ca ar fi ramas in Romania, dar s-ar fi retras din managementul operational. Singura varianta pe care o exclude din start este cea a intoarcerii in Grecia, care ar fi reprezentat "un pas inapoi in acest moment al carierei sale". Dupa preluarea jobului din Dubai, urmatorul pas firesc din punct de vedere profesional este preluarea pozitiei de vicepresedinte Stanton Chase pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
"Daca vrei sa fii un manager de succes, trebuie sa incepi in Est. Aici trebuie sa iti faci trainingul, apoi sa mergi in Orientul Mijlociu si apoi in China. Dupa 20-25 de ani, vine momentul sa te pensionezi in SUA. O miscare in sens invers este gresita, pentru ca nu poti invata lucruri interesante, ca manager, pe pietele dezvoltate si mature."
Manolopoulos spune ca ceea ce a facut in cei aproape patru ani in care a condus Stanton Chase Romania poate fi numit micromanagement, intrucat s-a ocupat de fiecare detaliu din companie, de la gestionarea aspectelor administrative pana la negocierea de contracte de un milion de euro.
Pentru prima data a venit in Romania in 1999 ca general manager al firmei de avocatura Rokas & Partners, pozitie pe care a ocupat-o timp de trei ani, dupa care s-a intors in Grecia, pentru a prelua o pozitie regionala in cadrul casei de avocatura. Dar nu pentru mult timp. A revenit in Romania in 2003 pentru a prelua conducerea biroului local al firmei de executive search Stanton Chase, pentru care lucrase ca avocat cand conducea Rokas & Partners. In prezent, detine 20% din actiunile Stanton Chase Romania si 5% din participatia la biroul din Bulgaria, pe care l-a deschis in 2006 si de coordonarea caruia s-a ocupat pana in prezent. Pe pozitia de managing partner al biroului local a fost numita Mihaela Damian. In 2004, cand a preluat conducerea Stanton Chase la Bucuresti era cu mult mai greu decat acum sa faci executive search. "Piata nu era deloc educata in ceea ce priveste diferentele dintre recrutare si executive search", spune Manolopoulos, adaugand ca nu i-au ajutat nici tarifele practicate. "Eram putin cam scumpi pentru ce exista atunci pe piata."
Spune ca i-a fost greu la inceput, din postura de expatriat grec, venit sa puna bazele unei companii care activa intr-o industrie aflata in plin proces de maturizare si crestere.
"Nu intelegeam oamenii si cultura. Nici cu limba nu m-am impacat foarte bine de la inceput, abia in ultimii doi ani am inceput sa inteleg si sa vorbesc putin romana." Pe langa dificultatile inerente de acomodare pe care le experimenteaza probabil orice expat, Manolopoulos venea intr-o industrie despre care nu se stia mare lucru pe atunci. "A fost nevoie de un extraefort." Si acum, Manolopoulos si Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners, sunt singurii expati care conduc afaceri locale in executive search.
In primul an de activitate, biroul local al Stanton Chase a inregistrat afaceri de mai putin de 200.000 de euro, pentru a creste de cinci ori in doar trei ani, pana la peste un milion de euro in 2006.
"Am folosit foarte bine brandul si am vrut sa fim recunoscuti in piata", spune el, adaugand ca vizibilitatea si recunosterea companiei este mai mare in Romania decat in SUA. Aceasta este, de altfel, strategia pe care o va aplica si in cele sase tari pe care le va conduce in Orientul Mijlociu incepand cu aprilie: sa construiasca brand-ul Stanton Chase pe o piata care depaseste 30 de milioane de locuitori.
De asemenea, Manolopoulos crede ca si specializarea pe patru grupuri de practica a ajutat la cresterea businessului: servicii financiare, FMCG, technology si industrial.
Pe langa pozitia de managing partner, este si global practice leader al Stanton Chase pentru divizia de FMCG, supervizand toate proiectele de executive seach din domeniu si coordonand aproape 100 de consultanti din toata lumea care ii raporteaza direct. Una dintre reusitele mandatului sau a fost ca in prezent sunt doi parteneri romani la conducerea biroului de la Bucuresti.
"De cand am preluat pozitia de managing partner, aceasta a fost intelegerea: ca, in timp, managementul local sa revina in mana romanilor."
La inceput, biroul local era controlat de Stanton Chase Austria, Stanton Chase Grecia si Stanton Chase International, intre timp austriecii iesind din actionariat.
In ceea ce priveste insuccesele mandatului sau in Romania, spune ca nu a fost niciodata capabil sa inteleaga sistemul de taxare si impozitare din Romania.
"M-a luat mereu prin surprindere sistemul de taxare si impozitare, felul in care apar legi peste noapte. Acesta a fost cel mai mare esec al meu ca manager in Romania: faptul ca nu am reusit sa inteleg regimul fiscal."
Stanton Chase a plasat de la intrarea pe piata 500 de manageri, dintre care 100 sunt manageri de top. Personal, Manolopoulos a plasat 20 de manageri. "Este un sentiment bun sa plasezi oameni, mai ales atunci cand este vorba despre pozitii-cheie." Manolopoulos va prelua functia de CEO al Stanton Chase International in Orientul Mijlociu, supervizand din Dubai sase tari: Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar, Bahrein, Kuweit si Arabia Saudita.
Piata din Orientul Mijlociu este o provocare si mai mare pentru executive search decat era Romania in urma cu cativa ani. Salariile sunt foarte mari, comparabile cu cele din SUA, China sau marile centre financiare si de afaceri cum este Londra, fapt ce atrage expati din toate colturile lumii. Cu toate acestea, nu este o zona foarte prietenoasa, apropierea de zone de conflict ca Iranul sau Afganistanul explicand in mare parte dis-ponibilitatea companiilor de a oferi salarii foarte mari. Aceasta se adauga la cres-terea pretului petrolului care a transformat companiile din Golf in niste "masini de bani". "Companiile iti spun ca au nevoie de un manager pentru o anumita pozitie, insa fara a-ti comunica un buget fix in care trebuie sa te incadrezi. In schimb, vor cel mai bun manager posibil pentru banii pe care ii ofera", precizeaza Manolopoulos. Ramane apoi sa convingi un strain sa se mute intr-o tara musulmana, chiar daca pachetul e consistent.

Managerii romani sunt prea sensibili
Romanii isi schimba jobul atat de des pentru ca stiu ca este relativ usor sa gaseasca un alt loc de munca. "Managerii romani sunt mofturosi pentru ca simt ca pot pleca din companii in momentul in care nu le convine ceva, dat fiind ca ies in piata, intr-un mediu sigur, unde isi gasesc foarte repede de lucru, uneori chiar si pe bani mai multi", este de parere Panos Manolopoulos.
In consecinta, top managementul romanesc trebuie sa se poarte "cu manusi" cu subordonatii, pentru ca la cel mai mic semn negativ, acestia vor pleca din companie. Tendinta nu este noua si nici singulara, spune Manolopoulos, dar se resimte mai puternic decat in alte tari.
In Grecia sau Franta si in alte piete dezvoltate, lucrurile stau cu totul altfel. "Un HR manager sau un director de marketing care este concediat sau isi da demisia dintr-o companie risca sa ramana fara job intre sase si opt luni, prin urmare este mai atent la felul in care isi gestioneaza relatiile cu superiorii si nu isi permite sa fie atat de sensibil cum sunt romanii."

https://t.cn/A6YpXEoa

Plaza 8: 1 Changi Business Park Cres Singapore
#老友记# Day 2(1/3): 今天就是什么都不发.都得给兄弟一个交代[捂脸]至少12年没见.但人与人之间的情谊真的非常奇妙!我真的好感慨啊!!我们居然一点也不觉得生疏!仿佛昨天才在一起吃过饭一样的熟络!感谢X.诺童鞋不远3200公里还给渣渣余安排一场球!P.S: 我翻遍了你QQ空间也没找到那张西装革履,歪着脑袋,邪魅一笑的极具说服力的旧照[捂脸]Sorry.哈哈哈哈[憨笑]比心卷卷仙女![色]谢谢X总请我们吃大餐!有空一起吃饭!没空一起打工![机智] https://t.cn/AipVuMAS

《模拟人生4》里目前做的几个房子以及公寓房间单品已经全部分享到工坊了。
主要是这个北美标准房以及一个现代联排屋,都是给《乐租生活》打造的。前者主打Homestay寄宿家庭,和主人一起住的4间出租房间,后者是大学校园合租的标准模式,4间房间,还原自SFU的University Cres社区#游戏[超话]##模拟人生4#


发布     👍 0 举报 写留言 🖊   
✋热门推荐
  • 今天继续清理思想垃圾。快马加鞭看完豆豆小说《遥远的救世主》,惊叹和敬佩作者构思巧妙,选材新颖,每一一个人物出场,谢幕自然流畅,毫无娇容造作之嫌,正如那句话所说,
  • #八月你好# 书里千秋万代更换的勒快,这些日子我静下心来草草翻阅一遍,却怎么也寻不见古人笔下的“子云亭”和“桃花庵”我仰头疑惑道:“先生,何乐而为?#一条plo
  • 奥地利格拉茨科技大学应用脑-机接口控制电刺激,帮助手部瘫痪病人完成了抓杯、举杯、倒水入口这一系列动作,被认为是脑-机接口应用于助残事业的里程碑事件。人的大脑中有
  • 次日,伴随着速猫湾家具城的供货不足以及旮旯底马斯特16的出席,三方对月球麻将的可能性展开了探讨,期间为了充分论证可能性,16于龙骧的欧派上进行了游基汪决斗烤漏表
  • 没错我很怂 我不敢看前场 所以每一次都10点开车从郊区到县里看最晚的那一场 还好城市很小 每次都包了场 我很喜欢这种氛围 即使我哭的泪流满面也没人看得到 听得
  • 市商务委主任顾军在发布会上透露,第三届“五五购物节”统筹“国际消费季”“全球首发季”“全城打折季”涵盖7月至9月,将举办启动仪式、成果发布仪式等2个重要仪式、打
  • 当你能爱的时候就不要放弃爱。当你能爱的时候就不要放弃爱。
  • 二是指导银行在地方党委政府“保交楼”工作安排的总体框架下,坚持摸清情况、实事求是、科学分类、精准施策,主动参与合理解决资金硬缺口的方案研究,做好具备条件的信贷投
  • 香港商務及經濟發展局發言人稱回應傳媒查詢,指相關人士獲港府豁免檢疫,但需要提供工作相關行程等,當中包括拍攝、試造型、排練,並必須使用點對點接送服務,“點對點”工
  • #小笠原仁[超话]##戦国大河★6【加賀大納言】前田利家(CV:小笠原仁 匈歌ハトリ)敵全部隊に最大75%の2連撃!ぜひ入手してください♪詳細はこちら//t.
  • 威海之行之那香海篇那香海真的不错碧海蓝天沙黄还干净 沙滩上有造型很独特的咖啡馆 我们喝了咖啡准备回程的时候,娃看到了卖水母的摊,我也很喜欢一起买了五只 四只满月
  • 我相信人与人间有不可思议的因缘,但我不相信不经过任何努力,善缘就可以成熟。我相信人与人间有不可思议的因缘,但我不相信不经过任何努力,善缘就可以成熟。
  • 明万历(1586)年太守唐祥兴任知定州,复建众春园,建韩苏公祠像祀之,此园也是百姓寄托心灵的地方。在看到文庙的全景图,定州文庙规制应与督府等同,不由得感叹!
  • 阿閦佛名号的功德利益 阿閦佛名号的功德利益 阿閦佛(即不动如来)名号在经典中提及亦含无量功德利益,兹以经典来阐述阿閦佛名号之功德无尽藏,让大众有幸能一窥其功
  • 发请期里的记忆他都有,肖肖知道自己说的某些话刺激到了王博的敏感神经,可王博连解释和道歉的机会也不给他,就这么把刚被永久标记的omega给丢下了,小奶糖怎么都觉得
  • 活动中,大家团队协作,彼此鼓励、互相支持完成了一个个“特殊”任务,不少青年男女在“真情告白”环节向爱慕者大胆表白,最终有三对青年牵手成功。由健康正常人士、残障人
  • 《我是真的讨厌异地恋》看完打卡[奥特曼] 本来打开芒果想看浪姐更新没 看到这个电影可以看了 就看了起来 反正也没事儿 谁让我就爱这种又俗又土的爱情剧呢 虽然剧情
  • 作息终于调过来了,但主要是被梦惊醒,突发奇想去跑步,不追求速度,能多跑点就多跑点,四点五十分,朝夕从地平线上升起,黑暗抵不住太阳热烈的奔赴,五点的菜市场早已经开
  • (图片、供稿:院商业经济研究所 王中亚)#七夕什么礼物最有仪式感# 分享一段被历史见证的爱情。新京报贝壳财经记者在多个电商平台发现,今年有近20个国内外美妆品
  • #我的职场日记——新的启程Day52#去用工作和你能所产生的价值给你带来底气与自信和秀琴聊天感觉我眼前这个女孩竟然成长的那么快一年前还是那个做项目每次都跟我倒苦